нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ВСС прие декларация срещу закриване на спецсъда и спецпрокуратурата

Снимка: Мениджър Нюз

След тричасов разгорещен дебат пленумът на Висшия съдебен съвет гласува с 18 гласа "За" и трима "против" декларация във връзка с внесения в разпуснатия вече 45-ти парламент законопроект за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Текстовете така и не стигнаха до второ четене в НС. Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от представляващият ВСС Боян Магдалинчев, говорителят на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова, говорител на прокурорската колегия, предаде БТА.

Заседанието беше председателствано от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който предложи да бъде направен анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура - от създаването им до момента. Той дори свика и следващо заседание на Пленума следващия четвъртък. Тогава ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът, който трябва да е готов за два месеца.

В рамките на дебата, висшите магистрати спориха за качеството на специализираното правосъдие и за това кое е политическа намеса - предложенията на „Демократична България“ за закриване на спецсъда и прокуратурата или приемането на декларация срещу това, след като със закриването на 45-ото НС темата вече не е актуална.

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи документа. "С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им", анализира решение на КС Панов. Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, заяви, че я подкрепя и я определи като израз на съпричастност. Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм, посочи тя.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции. В момента по дела и разследвания са блокирани над три млрд. лева. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, каза Гешев и припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората, посочи главният прокурор.

още от България