Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Юнкер: ЕК ще защити европейските фирми от американски санкции

100

Снимка от официалния сайт на Българското председателство на ЕС

Европейската общност иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки по отношение на търговията между ЕС и САЩ. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на заключителната пресконференция в НДК след края на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Обявените американски санкции няма да останат без ефект, подчерта той и декларира. "Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия и особено малките и средни фирми!" На брифинга, в който участва и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, стана ясно, че европейските лидери са одобрили на неформалната вечеря в София снощи специално решение за протекция на бизнеса - европейските фирми да се ползват със специална защита от ЕС и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка, ако заради бизнеса си в Иран са заплашени от американски санкции.

Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към този договор, чийто архитект беше и Общността, допълни Юнкер. Туск потвърди с думите: "ЕС ще спазва ядреното споразумение с Иран докато и Иран го спазва." След едностранното излизане на САЩ от споразумението, Щатите наложиха и санкции на Техеран от които може да пострадат и европейски компании,  правещи бизнес с Иран, за което специално предупреди президентът на САЩ Доналд Тръмп.

„ЕК ще защити европейските фирми от американски санкции. Ако се наложи, ще се върнем дори към блокиращия регламент от 1996 г.", предупреди Юнкер. Този регламент  предвижда, че американските санкции, наложени по това време срещу Куба, няма екстериториална сила и не могат да засягат компании, които не са американски. 

Взето е и решение да се позволи на Европейската инвестиционна банка да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи сътрудничеството си с Иран и комисарят по енергетика в близко бъдеще ще бъде в тази страна, съобщи още Юнкер.

Европейските лидери са дали мандат на комисията и да преговаря твърдо със САЩ за търговските споразумения. Преговори ще има само, ако получим неограничено изключение на митата за стомана и алуминий“, обясни Юнкер и подчерта "Няма да се водят преговори с висящ над главите ни дамоклев меч!". Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори, заяви още Юнкер. Той съобщи също и че има готовност, при желание от страна на САЩ, да се обсъжда реформа на Световната търговска организация. "При условие, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите, включително и либерализацията на държавните поръчки, изтъкна още Юнкер .

Туск пък окачестви водената от САЩ политика като проблем. „Не е проблем, когато имаш непредсказуем враг, а когато най-добрият ти приятел е непредсказуем. Ние нямаме прекалени очаквания към Иран, но имаме най-високите към Вашингтон“, заяви той.

Позициите на Юнкер и Туск бяха потвърдени и от френския президент Еманюел Макрон. "Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по търговски въпроси само при условие, че от тяхна страна няма да бъдат въведени нови мита върху металите.", посочи той.

"На срещата на върха бе обсъден въпросът с търговията и бе изказано твърдото мнение, че със САЩ не могат да се водят никакви задълбочени преговори в тази сфера, ако те предварително не обявят трайно освобождаване (на страните от ЕС) от митата (върху износа на метали)", отбеляза той, цитиран от БТА.

Ако САЩ решат да спазват правилата на многостранната търговия и да работят с европейците като със свои съюзници, то тогава ще можем да обсъждаме различни теми, допълни френският президент.

"Позициите, разработени на срещата (б.р. срещата на върха в София) , както за Иран, така и за търговията, са ясни и силни", подчерта той. Последиците от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма в краткосрочна перспектива могат да се окажат полезни за компаниите от Русия и Китай e коментирал френският президент с изрично повторно уточнение, че става дума за краткосрочна перспектива.

"Приоритетите ни са свързани на първо място не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в региона и да се съдейства за стабилността и по-голямата откритост на Иран", отбеляза Макрон.

 

още от България
19
Събота
Януари