нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Забрана на абортите поиска Светият синод

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно образование за всички деца - това са част от предложенията на Българската православна църква /БПЦ/, които тя настоява да влязат в новата Национална стратегия за детето. 

Светият синод призовава Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради "липса на цели, посветени на подобряването на духовно-нравственото състояние на българското дете". 

Църквата е с категорична позиция, че никаква причина, освен здравословен проблем, не оправдава унищожаването на детския живот в утробата на майката и третирането на убитото дете като, цитирам, "болничен отпадък". Забраната на абортите трябва да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза, се казва в становището на БПЦ.

Митрополитите се обявяват и за часове по вероучение. Според тях качественото образование трябва да включва задълбоченото познаване на Православието, което не само ще доведе до интелектуалното развитие на децата, но и ще им помогне в усъвършенстването на християнските добродетели. 

Църквата не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, като визира конкретноИстанбулската конвенция. 

От Синода се обявяват и в защита на конституционните права на родителите и обръщат внимание, че някои от текстовете в стратегията дават възможност за лесното отделяне на детето от семейната среда, включително с активното участие на държавни чиновници.

още от България