нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жителите на софийско село протестират срещу ферма за мухи

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Жителите на софийското село Лозен, отстоящо на 20 км от центъра на София, протестираха срещу дейността на компания, която отглежда ларви и мухи, предаде БНТ.

Недоволството е заради информация, че заводът на дружеството ще бъде преместен от Елин Пелин в село Лозен. Производството е свързано с отглеждането на мухи и техните ларви, от които се извличат протеини, които се използват за храна на домашни любимци, в биокозметиката и за биоторове.

Според досегашната практика на компанията е имало множество оплаквания в община Елин Пелин заради силната миризма. Именно това притеснява и жителите на село Лозен, които не искат толкова близо да бъде изградено такова производство.

Представител на компанията обясни, че "в момента не мирише". По думите му все още няма производство и са взети мерки да няма миризма. В позиция на компанията, изпратена до БНТ, се обяснява, че са спазени всички закони и че няма да има неприятни миризми, а самите мухи ще бъдат хранени с трици.

"На първо място, бихме искали да поясним, че преместването ни от Елин Пелин е продиктувано от невъзможността да осигурим адекватна инфраструктура, необходима за организирането на съвременно производство. Докато ние развивахме нашите производствени операции в Елин Пелин, бяха проведени множество проверки, включително и такива по сигнали на граждани, които установиха пълно спазване на законите на държавата и липсата на емисии извън площадката на предприятието", се казва в позиция на "Насекомо" АД.

Жителите на село Лозен се заканват, че ако не бъдат чути ще протестират в столицата.

още от България