Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България най-изгодна като цена на живот за работещи чужденци

Снимка: Shutterstock

България заема първа позиция по цена на живота, според чужденците, установили се тук. Това става ясно от най-новото проучване Expat Insider 2019, проведено за шеста поредна година. То изследва кои са най-добрите и най-лошите страни за работа и живот на хора от други държави 

В проучването са участвали общо 20 259 респондента от 182 различни националности, а резултатите се формират на база оценка на 6 основни показателя – качество на живот, леснота на установяване, работа в чужбина, семеен живот, лични финанси и цена на живота. Страната ни се нарежда на 11-о място в общата класация от всички 64 държави, включени в анкетата, и на първо, спрямо тези от Балканския полуостров, като се придвижва с цели 10 места напред спрямо класацията от миналата година, когато е заемала 21-во място. Челните позиции заемат Тайван, Виетнам и Португалия, но най-атрактивни са Германия, САЩ, Швейцария, Великобритания и Обединените арабски емирства където живеят трима от всеки десет анкетирани. Последни в класацията са Нигерия, Италия и Кувейт.

Повечето емигранти у нас споделят, че биха препоръчали страната на свой близък, много лесно са намерили приятели сред местните и те са им помогнали да се почувстват у дома. 87% от тях се съгласяват, че доходите на домакинствата им са повече от достатъчни, за да покрият дневните си разходи, а личните финанси са и един от основните им мотиви да се преместят в България.

32% от респондентите отбелязват, че вероятно ще останат завинаги в страната, в която са се установили, а най-големите им притеснения при преместването са били езиковата бариера, дистанцията от родината и семейството, както и високият стандарт на живот.

Подробно с цялото изследване можете да се запознаете тук.

още от България
19
Неделя
Януари