нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

12 държави от ЕС вярват, че ще имунизират 70% от населението до юли

Getty Images

Най-малко 12 страни членки на Европейския съюз вярват, че ще могат да ваксинират срещу COVID-19 70% от възрастното си население до средата на месец юли. Това заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който по-рано бе назначен за ръководител на работната група на ЕС, ангажирана с имунизацията.

Европейската комисия има амбицията да постигне необходимите за стаден имунитет 70% до края на лятото, очаквайки увеличението на доставки на препарати срещу новия коронавирус да ускори изпълнението на ваксинационните планове, предаде „Ройтерс“.

„Уверени сме, че ще можем да доставим достатъчно дози, но е вярно също така, че зависи от държавите членки да се организират, за да бъдат готови за това“, коментира Бретон. „Днес мога да ви кажа, че разбирам, че имаме най-малко 12 държави членки, които казват, че тази цифра от 70% им е напълно удобна“, добави още той.

Според изявление от миналата седмица страните от ЕС ще получат 50 млн. повече ваксини, произведени от Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech, през това тримесечие. По думите на Бретон това дава допълнителен комфорт за целите за доставка. Той каза също, че е уверен, че AstraZeneca ще успее да достави обещаните за второто тримесечие 70 млн. дози.

още от COVID-19