Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

22 нови случая на коронавирус у нас, общо стават 2560

Снимка: Shutterstock

За последното денонощие са регистрирани 22 нови случая на заразени с коронавируса у нас при изследвани 1347 проби. Така общият брой на потвърдените случаи у нас става 2 560. Това съобщи Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

Броят на пациентите, лежащи в болница, е рекордно нисък -132 души, от които само 9 в интензивно отделение

В болница лежат 217 души, от които 22 в интензивно отделение.

Активност е регистрирана в 6 области – София, където всички 6 новоконстатирани случаи са амбулаторни, Сливен – 9 нови случая, Ямбол -4, Видин, Пазарджик и Перник по 1. Заразени са 13 жени и 9 мъже.

Сред инфектираните има и 2 деца от София над под 2-годишна възраст, които не се нуждаят от болнично лечение.

Сред медицинския персонал има 9 нови случая - на двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари. Седем от заразените са от едно и също отделение на болница в Сливен, което обаче не приема пациенти с COVID-19.  По разпореждане на главният здравен инспектор и РЗИ СЛивен, въпросното отделение е затворено,като ще  се проучат разширен кръг от контактни лица, както и всички преминали през отделението пациенти.

„Тези факти потвърждават огнищния характер на коронавирусната инфекция, таргетните групи и допускането на възникването на такива случаи при неглижиране на притивоепидемичните мерки“, отбеляза доц. Димов.

За деня има 2 починали – мъж на 77 г. от Видин, който се е лекувал в София, и жена на 67 г. от Пазарджик, преведена в Пловдив. Общият брой на смъртните случаи е 146, а средната възраст 68,7 г.

Оздравели са 83 души, като така общата бройка на преборилите заболяването става 1206.

още от COVID-19