нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Акад. Петрунов: Локдаун у нас ще се наложи, ако "Омикрон" се разпространи

Снимка: Кадър от NOVANEWS

Ще се наложи локдаун у нас, ако "Омикрон" се разпространи. Ние няма да сме остров на щастието. Трябва да има и по-сериозен контрол за спазванетно на мерките. Това заяви в ефира на NOVANEWS алергологът акад. Богдан Петрунов. 

Според него не сме пречупели епидемията, защото болните се увеличават, в интензивните отделения бройката е постоянна и рязко се изостава в имунизационната кампания. "Нищо чудно да се появи "Омикрон" и у нас, защото вече го има в редица страни в Европа", добави той. 

"Първите данни за "Омикрон" са, че не протича по-тежко от останалите варианти, но още нямаме достатъчно данни и не бива да се всява излишна паника. Трябва да се разбере доколко ваксините действат върху новия вариант "Омикрон", но това предстои да се установи. При всички положения ваксинирането може само да помогне, дори в по-малък процент", добави акад. Петрунов. 

Той отново потвърди, че ваксините предпазват от тежко заболяване и фатален изход, но не от заразяване и разпространение. "Третата доза увеличава ефективността от ваксините, защото тя постепенно отслабва", каза още алергологът. 

За акад. Петрунов всички държавни служители трябва да бъдат имунизирани, както и тези които работят в здравната система. 

още по темата
още от COVID-19