нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ангела Меркел призова САЩ да изнасят ваксини срещу коронавирус

Getty Images

Ангела Меркел призова САЩ да изнасят ваксини срещу коронавирус, произведени в Щатите, след като отхвърлиха призива за отпадането на патента върху тях, съобщи БНР, позовавайки се на Франс прес. След като част от американското население е ваксинирано, се надявам, че можем да достигнем до свободен обмен на компоненти и отваряне на пазара на ваксини, каза германският канцлер след разговорите с лидерите на ЕС. Тя добави, че ЕС е изнесъл голяма част от произведените на територията на Съюза ваксини и това трябва да бъде правило.  

Меркел повтори, че се противопоставя на призивите към фармацевтичните компании да се откажат от защитата на интелектуалната собственост за ваксините.

Не мисля че отказът от патент е решение за предоставяне на повече ваксини на повече хора, каза германският канцлер.

Меркел подчерта, че иновациите не трябва да бъдат отслабени, така че не могат да бъдат намерени бързи адаптации за нови варианти на вируса.

Отбелязвайки, че ваксините са силно чувствителни продукти, Меркел добави, че производителите вече работят за увеличаване на капацитета на производство, включително чрез лицензионни партньорства.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се присъедини към призива на германския канцлер САЩ да отменят ограниченията си върху износа на ваксини срещу Covid-19 и съставките, необходими за производството им. "Спешността не е в патентите, а в производството на повече ваксини и по-голяма солидарност", подчерта Макрон.

още от COVID-19