нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

AstraZeneca, Moderna и Pfizer готови да променят ваксините си заради „Омикрон“

Shutterstock

Новият силно мутирал вариант на коронавируса представлява много висок риск от скок в инфекциите, което би могло да има „тежки последици“ на някои места, предупреди днес Световната здравна организация.

„Омикрон“ бързо предизвика страните по света да въведат нови ограничения заради спецификите си – вариантът има повече мутации в своя спайк-протеин, който е свързан с проникването на заразата в здравите клетки в човешкия организъм. Този развой на събитията накара най-големите разпространители на ваксини срещу COVID-19 от началото на пандемията да се замислят за адаптиране на препаратите си към обстоятелствата.

BioNTech, германската фирма партньор на Pfizer в разработката на ваксина срещу коронавирус, обяви днес, че е готова да приспособи препарата си към варианта, засечен за първи път в Южна Африка по-рано този месец. Създаването на адаптирана ваксина е част от стандартната процедура на компанията за нови варианти. В петък компанията обяви, че очаква повече лабораторни данни през следващите две седмици, за да определи има ли нужда от специфичен препарат за борба с „Омикрон“, пише „Ройтерс“.

В края на миналата седмица BioNTech, цитирана от „Индипендънт“, отбеляза, че може да произведе и достави преформулирана ваксина в рамките на 100 дни, ако се окаже, че вариантът прави вече разпространяваните препарати по-малко ефикасни.

Също в петък главният медицински директор на конкурентната Moderna, Пол Бъртън, съобщи, че фирмата може да пусне преформулирана ваксина срещу коронавируса в началото на следващата година. Не е ясно дали настоящите препарати против COVID-19 могат да осигурят защита срещу новия вариант, отбелязва CNBC.

Moderna ще създаде бустерна доза, свързана с „Омикрон“, и планира да тества три различни формули, включително с по-високо ниво на дозиране.

AstraZeneca на свой ред провежда проучване на локациите, където е засечен вирусът, според изявление на компанията става дума за Ботсвана и Есвантини. Британският производител ще проследи и как „Омикрон“ ще се отрази на ваксината му и на коктейла от антитела, създаден за превенция и лечение на COVID-19.

Johnson & Johnson тества ефикасността на ваксината си спрямо „Омикрон“ и следи отблизо развитието на варианта.

още от COVID-19