нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

AstraZeneca обнови данните от клиничните проучвания на своята ваксина в САЩ

Снимка: Getty images

Фармацевтичната компания AstraZeneca съобщи, че ваксината й срещу коронавирус има ефективност от 76% при предотвратяване на симптоматични заболявания, предаде Ройтерс.

Компанията обнови данните от изпитанията от трета фаза в САЩ, след като американски регулатори заявиха, че фирмата е включила „остаряла информация“ в предходния си доклад, при който бе отчетена ефективност от 79%.

Същевременно с това ваксината, разработена съвместно с Оксфорския университет, остава 100% ефективна срещу тежко боледуване и хоспитализация. AstraZeneca също така каза, че ваксината показва 85% ефикасност срещу симптоматични заболявания при хора на и над 65-годишна възраст.

„Ефективността срещу тежки заболявания, включително и смърт, поставя препарата на AstraZeneca на едно ниво с другите ваксини“, коментира Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни болести от Медицински факултет на Университета Вандербилт. Той добави, че очаква скоро ваксината да бъде одобрена за използване в САЩ.

Новата информация е базирана на  190 инфекции и 32 449 участници в тестовете в САЩ, Чили и Перу. Предишните междинни данни бяха въз основа на 141 инфекции, регистрирани до 17 февруари.

още по темата
още от COVID-19