нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

АстраЗенека: Твърденията за складиране на ваксини са некоректни

Снимка: Getty images

Фармацевтичната компания АстраЗенека излезе с позиция по информацията за откритите 29 млн. дози от нейната ваксина срещу COVID-19 в завод в Италия. Компанията определя като некоректни твърденията, че става въпрос за „складиране на ваксини“.

„Бихме искали да изясним някои некоректни изявления относно количества от ваксината на Оксфорд – АстраЗенека в завода в Анани. Шестнадесет милиона дози очакват приключване на процеса за качествен контрол, за да бъдат освободени и доставени в Европа. Близо 10 милиона дози ще бъдат доставени на страните в ЕС през последната седмица на м. март.“, се казва в позицията на компанията.

От АстраЗенека отбелзяват, че към настоящия момент няма планиран експорт освен към страните от COVAX.

„Тринайсет милиона дози от ваксината са в процес на качествен контрол за освобождаване и ще бъдат изпратени към COVAX като част от споразумението ни да доставим милиони дози за страните с нисък доход. Ваксината е произведена извън Европейския съюз и доставена в завода в Анани за пълнене във флакони. Европейският съюз подкрепя доставките в страни с ниски и средни доходи чрез COVAX.“, се казва още в становището.

„Некоректно е ситуацията да се определя като складиране на ваксината. Процесът на производство на ваксини е много комплексен и изисква време. В случая ваксините трябва да преминат качествен контрол след пълнене на флаконите, за да бъдат освободени.”, добавят от АстраЗенека.

още по темата
още от COVID-19