Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бил Гейтс с предупреждения срещу разпределението на ваксини на пазарен принцип

Снимка: Guliver / Getty images

Лекарствата и бъдещите ваксини за COVID-19 трябва да бъдат предоставени първо на хората, които се нуждаят най-много от тях, а не на тези, които са готови да дадат най-много пари, за да се доберат до тях. Това заяви основателят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от Си Ен Би Си.

„Ако просто позволим лекарствата и ваксините да отиват при онези, които предлагат най-много пари за тях, вместо до хората и местата, където нуждата е най-голяма, ще имаме една още по-продължителна, неравномерна и смъртоносна пандемия“, коментира Гейтс по време на видеоконференция, организирана от Международното дружество за СПИН (International AIDS Society).

„Нуждаем се от лидери, които взимат трудни решения за разпределението, базиращи се на справедливостта и равноправието, а не само на пазарни фактори“, добави той.

Докато редица страни и компании се надпреварват за създаването и пускането на пазар на ваксина, на преден фон излязоха опасения, че по-богатите страни може да получат повече медикаменти, отколкото по-бедните. Чуха се и много призиви бъдещите ваксини срещу COVID-19 да бъдат третирани като обществени блага за всички, без те да бъдат продавани с цел печалба.

Според Световната здравна организация (СЗО) в момента 21 кандидат-ваксини са в етап на клинични изпитания върху хората, като три от тях са в трета фаза на тези опити.

Американската биотехнологична компания Moderna, британската фармацевтична фирма AstraZeneca и китайската Sinovac Biotech са постигнали най-голям прогрес по създаването на ваксина.

По думите на Гейтс основният урок от битката срещу ХИВ/СПИН, научен преди около две десетилетия, е че трябва да се създаде световна система за разпределение на медикаменти, която да гарантира, че най-нуждаещите се имат достъп до лекарствата.

„Глобално сътрудничество и решителност за създаването и разпространяването на медикаменти там, където има най-голяма нужда от тях. Когато имаме тези неща – нации, институции и правозащитници, които работят заедно по създаването на общо отговор, виждаме забележителни резултати“, коментира Гейтс.

още по темата
още от COVID-19