нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България е на 22-ро място в ЕС по заболеваемост от COVID-19

Снимка: Shutterstock

Със заболеваемост от 156 на 100 000 души население България са нарежда на 22-о място в Европейския съюз и европейското икономическо пространство и е на 5-о място на Балканите. По отношение на смъртността тя е 8,27 на 100 000 души, заради което задържаме 14-о място в ЕС. Това сочат обобщените данни за последните 14 дни, които главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. 

19 области в страната са в "червената зона" по заболяемост. 7 области са в "оранжева зона" и само две – Видин и Търговище, остават в "жълтата зона". За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил - 446 на 100 000 души население, а най-ниска е в Търговище - 25 на 100 000 души население.

Има тенденция за увеличаване на случаите с коронавируса, която се отчитаза последните три дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция на увеличаване на броя на ваксинираните лица като за последното денонощие те са над 20 000, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

1733 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие при направени 12 066 PCR и бързи антигенни теста. Най-много са новите случаи в София-град - 465, следват областите Пловдив – със 193 и Бургас – с 94. В болница са настанени 4202 пациенти, от които 369 са в интензивни отделения. За последните 24 часа 505 души са преборили болестта, а 48 души са изгубили битката с вируса. 52 години е средната възраст на новодиагностицираните лица с коронавирус у нас. 72 години е средната възраст на починалите. 

По отношение на заетостта на болничните легла на национална база - заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 47%, а на леглата в интензивните звена е 51%. Броят на медиците, заразени от началото на епидемията е 10 100. Активните случаи са 781. 693 са на домашно лечение, а 88 са в лечебни заведения, а 7 са в интензивни структури. 

"Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Надеждата е във ваксината на Johnson & Johnson", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.  Той увери, че няма притеснение за хората, ваксинирани с AstraZeneca. "Сега вторите дози ще дойдат, няма да има компрометиране на поставянето на втората доза", категоричен беше той.

"На 7-дневна база средната заболеваемост е 216 на 100 000. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той припомни, че и в България, и в Европа данните за коронавируса се отчитат на 14-дневна база и има още седмица, за да се прецени дали тенденцията е устойчива. "Смъртността се задържа, даже бележи спад със 7 % и в момента е 7,1 на 100 000 души. Преди 2 седмици беше доста по-висока: 8,5 на 100 000 души. Наблюдава се неравномерност при заетостта на болничните легла за случаи на коронавирус. Засега болниците се пълнят с пациенти, които са се самонасочили към тях, някои по собствено желание или виждане. Наблюдава се изчерпване на леглата във ВМА, УМБАЛСМ "Пирогов" и Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болници", посочи ген. Мутафчийски. 

Шефът на РЗИ-София обясни, че някои от хората, които трябва да получат втората си доза от ваксината на Pfizer не се появяват. "Тези случаи не са много, но ги има. В такава ситуация ваксината, която се съхранява при много сложни условия бива изхабена. Апелирам да се следи внимателно датата за поставянето на втората доза от ваксината. Ако има проблем, нека хората да се допитват до лекаря, а не субективно да решават дали да отидат", обясни д-р Данчо Пенчев. Той допълни, че към РЗИ постоянно постъпват нови списъци, които обновяват участниците в първите фази на ваксинация.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че втората доза се пази за всеки, но в доста случаи тя бива пропиляна заради неявяване на хората. "Не съществува проблем ако втората доза от ваксината се сложи няколко дни по-рано или по-късно. Важно е обаче имунизационният пункт да знае дали и кога ще дойдете, за да не се изхабят дозите. В кратката характеристика на препаратите фирмите обикновено препоръчват срок, който според тях е най-правилен. Малкото забавяне обаче по никакъв начин няма да променя имунния отговор", обясни той.

По отношение на ваксинационните паспорти, проф. Ангелов обясни, че вчера е провел двучасова среща спредставителите на туристическия бранш. "Ние трябва да позволим на хората, които са ангажирани в туристическия бранш и на българските граждани да могат да влязат в състезание с туристическите браншове на съседните държави. Ако ние сега не позволим, не започнем провеждането на един нормален туристически сезон, както за българските граждани, така и за чуждите туристи, то ние ще имаме отново един провален туристически сезон", прогнозира здравният министър. Това, по думите му, ще рефлектира в много посоки - първо ще намали доходите на голяма част от хората, които се изхранват от този поминък, а същоа така ще намалеят и приходите в българската държава. "Правилният начин е да намерим хората, които искат да бъдат ваксинирани и това да се случи преди стартирането на летния сезон", каза проф. Ангелов. 

още от COVID-19