нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От март тръгва и дистанционно записване на желаещите за ваксина

Снимка: Getty Images

Дистанционното записване на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 започва в началото на март. Това съобщи в профила си във Фейсбук министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който днес беше на посещение в "Информационно обслужване" АД за демонстрация на работата на мобилно приложение, през което ще става регистрацията.

"Ваксинирането в 4 лесни стъпки - попълване на лични данни (имена, ЕГН), избор на място за ваксиниране, дата и час, предпочитана ваксина", обясни проф. Ангелов механизмът на действие на приложението.

По-рано, на работно съвещание при премиера Борисов здравният министър докладва, че  към 18 февруари напълно ваксинираните у нас, т.е. хората, получили и втората доза са 25 441. Имунизираните общо с първа доза са 90 514.

Премиерът разпореди едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19.

„Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, категоричен беше Борисов. Той подчерта категорично, че остава като първи приоритет всеки желаещ здравен работник да бъде имунизиран.

По данни на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от ваксината на AstraZeneca, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.

„Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва още Кирилов.

По думите му, Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията Johnson & Johnson.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават. Може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“, отбеляза Кунчев.

„Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен е председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.  

още от COVID-19