Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бразилският президент наложи вето на носенето на маски на закрито

Eдин от редките моменти, в които Болсонаро сложи маска при публична изява бе в началото на епидемията в Бразилия на 20 март. Снимка: Guliver/Getty Images

Бразилският президент Жаир Болсонаро наложи вето на части от закон, който предвижда задължително носенето на предпазни маски на закрито в затворени пространства, където се събират големи групи, предават международните агенции. От самото начало на пандемията Болсонаро се противопоставя на всички препоръки и опити на здравните власти в страната да овладеят бушувашата епидемия и разпространението на заразата от коронавируса.  Той редовно пренебрегва насоките за социално дистанциране, препоръчани от повечето здравни експерти, като се ръкува и привлича поддръжници. Той демонстративно не спазва социалното дистанциране и твърди, че миналото му на спортист му е създало имунитет срещу вируса.

Болсонаро беше подложен на критики от здравни експерти за омаловажаване на тежестта на вируса, който той определя като „някакво грипче“. В отговор президентът най-редовно демонстративно пренебрегва указанията за социално дистанциране и упорито отказва да носи маска. Също така Болсонаро непрестанно оказваше натиск за отмяна на карантинните мерки и отваряне на икономиката.

Ветото на Болсонаро идва в момент, когато броят на заразените в страната надхвърли 1,5 милиона заразени. Вирусът продължава да върлува в най-голямата страна в Латинска Америка, макар че редица градове започнаха да отварят барове, ресторанти и фитнес зали, което увеличава страховете, че инфекциите ще продължат да се увеличават.

Бразилия е втората в света по най-много заразени след САЩ, а вирусът е погубил до момента над 63 000 души в страната.

Най-голямото огнище на разпространението на заразата в Бразилия е югоизточният й район, включващ  щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро, Еспириту Санту и Минас Жерайс. Там са над половин милион от заразените и половината от смъртните случаи. Само в Рио де Жанейро за последните четири месеца са загинали на 6600 души от COVID-19.

 

още от COVID-19