нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Чехия отхлабва противоепидемичните мерки

Getty Images

Чехия ще позволи на повече деца да се върнат в класните стаи и ще отпусне част от рестрикциите заради по-малкия брой на новорегистрирани коронавирусни инфекции и хоспитализирани пациенти. Това съобщи здравният министър Ян Блатни, цитиран от „Ройтерс“.

Страната, която е сред най-тежко пострадалите в Европа от втората вълна на COVID-19, ще свали нивото на риск с една единица до 4 в идния понеделник.

Това означава, че основните училища ще отворят за учениците в по-малките класове от 30 ноември, докато останалите ще се връщат постепенно на ротационен принцип.

Някои ученици, които са в последната година на обучението си в гимназиален етап, както и част от студентите, могат да се върнат към присъствено обучение в сряда.

Освен това вечерният час вече е 23:00 ч., а магазините ще затварят най-късно в 21:00 часа. Допустимо е и събирането на до шестима души на едно място вместо досегашните двама.

Възможно е нивото на риск да спадне до 3-та степен през по-следващата седмица, което ще позволи отварянето на ресторанти и търговски обекти.

По данни към 20 ноември хоспитализираните с установен COVID-19 в Чехия са 6307.

още от COVID-19