нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Достоверен PCR-тест - при поява на симптоми или до 7 дни от контакт

Снимка: Getty Images

327 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие при направени 2257 PCR теста. Това означава, че положителни са близо 14,5 % от пробите. Така общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в страната става 37889, от които 18441 са активни, сочат данните, публикувани на Единния информационен портал. На фона на увеличаващия се брой положителни резултати от covid-тестове, експертите уточняват, че броят на тестовете не е завишен и въпреки това голяма част от резултатите са положителни. И съветват както PCR-тестовете, така и новите бързи тестове да се вземат поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми, за да се гарантира максимална достоверност.

"По 4000-5000 пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни". Това заяви в интервю за БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда". Тя изтъкна един основен проблем пред пациентите, дали положителна пробра за коронавирус - няма отделно звено, медицински център или доболнична помощ, където да се направят допълнителните изследвания за тези пациенти, които са в лека клинична симптоматика, но искат да си направят рентгенова снимка или други изследвания, без да се смесят с останалите пациенти. "Така хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им", добави тя.

"Два са основните потоци от хора, които се тестват - самонасочилите се и с оплаквания или такива, на които фирмите плащат. Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR-тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ", обясни д-р Колева. 

Тя е категорична, че вече се е доказало, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта. По думите й, в момента на пазара са навлезли нови бързи тестове, подобни на PCR-тестовете, с вземане на назофарингиален секрет, като това може да стане и в домашни условия или при личния лекар, но разликата е, че резултатът излиза за 20 минути.

"Тези нови тестове установяват антиген, това е белтък в обвивката на вирусните частици. В това е и разликата с PCR-тестовете, при които се определя рибонуклеиновата киселина на вируса. Но и двата теста, за да бъдат достоверни - и PCR-тестовете, и новите бързи, трябва да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми. Ако се чувствате неразположен и имате температура, бързият антигенен тест е добрият скринингов тест, който за половин час с голяма достоверност може да покаже дали вие сте болен от коронавирус, или от някакво друго заболяване. Тези тестове не изискват специфична апаратура и затова са добър вариант за малките населени места. Те могат да се правят до леглото на болния или при личния лекар - добра алтернатива на PCR-тестове. Важно е пробата да се вземе правилно", уточни д-р Колева. 

По думите й, на пазара вече има и комбинирани тестове, които с вземането на една проба да установят дали сте заразен с коронавирус, или с друг грипен вирус - кой тип точно, аденовирус или друг вид коронавирус. Има и бързи комбинирани тестове за коронавирус, грип тип А и тип Б. "Ако сте болен с грип и се тествате за коронавирус, това няма да промени резултата, защото тестовете за коронавирус са достатъчно специфични и улавят само коронавирусния причинител", уточни лекарят. 

Тя разказа още, че в Единната информационна система се докладват и данните от тестовете за антитела и антигени и на национално ниво се събират данни от положителните тестове, но в статистиката влизат само положителните PCR-тестове. Въпреки това не може един пациент да бъде преброен два пъти от единната система като положителен, ако се е тествал в няколко лаборатории, защото системата го засича по ЕГН. Той се рапортува с първата дата от първия му положителен резултат. 

"Не е голяма бройката на фалшиво положителните тестове. При кръвните тестове може да има фалшив резултат, ако твърде рано сте взели проба. Тогава един отрицателен резултат не изключва вие да сте заразен. Ако сте болен от две седмици, може чрез кръвен тест да се провери дали е коронавирус", поясни още специалистът.

"PCR-тестовете са златният стандарт за поставяне на диагнозата - това е одобрено от Международната федерация по клинична химия и от Центъра за контрол на инфекциозните заболявания в САЩ. Ние използваме външна система за оценка на качеството на тестовете. От април участваме в немска система за оценка на качеството. Това ни дава сигурност в диагностиката за този коронавирус", уточни д-р Колева. 

още по темата
още от COVID-19