нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕАЛ: Има възможна връзка между ваксината на J&J и тромбозите

Shutterstock

Има „възможна връзка“ между еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson и много редките случаи на образуване на кръвни съсиреци. Това обявиха от Европейската агенция по лекарствата, подчертавайки, че ползите от поставянето на препарата са повече от рисковете, предаде „Евронюз“.

От ЕАЛ разгледаха 8 сигнала от САЩ за „сериозни случаи на необичайни кръвни съсиреци, свързани с ниски нива на кръвни тромбоцити“, един от които завършил фатално. Всички инциденти са наблюдавани при хора под 60-годишна възраст, повечето от които жени. Над 7 млн. американци вече са се ваксинирали с препарата Janssen на J&J.

„Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е много рядка и общите ползи от ваксината за COVID-19, Janssen, за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, се казва в изявление на здравния регулатор на ЕС.

Здравните работници и тези, които са получили доза от лекарството, трябва да са наясно с потенциалните симптоми на тези редки кръвни съсиреци. Те включват задух, болка в гърдите, подуване на краката, коремна болка, главоболие, замъглено зрение или малки кръвни петна под кожата.

още от COVID-19