нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС преговаря с Moderna за нови 150 млн. дози ваксина

Shutterstock

Европейският съюз преговаря с Moderna за купуването на още ваксини срещу COVID-19, докато AstraZeneca, с която дискусиите са в застой, предлага да достави дози от препарата си, произвеждан извън Европа, за да компенсира забавянията на доставките, съобщиха източници на „Ройтерс“.

ЕС иска да имунизира 70% от възрастното население до края на лятото, но се бори с осигуряването на ваксините, обещани от фармацевтичните компании. Блокът се опитва да разшири резерва от лекарство срещу коронавируса за населението си от 450 млн. души, за което към момента са уговорени 2.3 млрд. дози от препарати на 6 производителя.

Преговорите с Moderna са за нови 150 млн. броя от ваксината, в допълнение към вече поръчаните 160 млн., чиито доставки към страните членки започнаха миналия месец. Снабдяването с договореното от новата сделка може да започне през юни.

В петък служители от Брюксел и шефове от AstraZeneca обсъдиха забавянето на доставките на компанията, която обясни на ЕС, че този ход се е наложил заради производствен проблем. В резултат на това доставките за март намаляха от първоначалните 80 млн. до 31 млн. дози.

Под натиска на властите AstraZeneca по-късно обеща в първото тримесечие на 2021 година да осигури 40 млн. бройки от ваксината си, разработвана съвместно с Оксфордския университет. За да се случи това обаче, англо-шведският производител ще разчита и на производствените мощности извън Европа, една от които вероятно ще е Серумният институт на Индия.

още от COVID-19