нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейската агенция по лекарствата потвърди за връзка между ваксината на АстраЗенека и образуването на тромби

Getty Images

Европейската агенция по лекарствата EMA потвърди, че има връзка между поставянето на ваксината срещу ковид на "Астра Зенека" и образуването на тромби в организмите на ваксинираните, съобщават световните агенции като се позовават на изявление на ръководителя на отдела за здравни заплахи и ваксинационната стратегия в ЕМА Марко Кавалери.

Според него причините за подобна реакция тепърва ще се установяват.

„Все по-трудно е да се говори за липса на причинно-следствена връзка между ваксинацията срещу ковид с AstraZeneca и много редките случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с нисък брой тромбоцити. Но, е ясно, че тя съществува.”, казва Кавалери в интервю, публикувано в италианския всекидневник "Месаджеро".

От днес до 9 април агенцията ще се задълбочи в изследването на причините за подобна реакция. "Искаме да имаме точна картина на случващото се, да определим по прецизен начин на какво се дължи причиняваната от ваксината реакция", изтъкна Кавалери.

Проверките на ЕМА започнаха след съобщенията за десетки случаи на нежеланата странична реакция след имунизиране с препарата на АстраЗенека.
Бяха регистрирани десетки такива случаи в различни страни. От съображения за сигурност някои държави преустановиха ваксинирането с ваксината на "Астра Зенека" на хора от определени възрастови групи. Сред тях са Франция, Германия и Канада. Други страни, като например Норвегия и Дания, изцяло преустановиха ваксинирането с "Астра Зенека". В България ваксинирането бе преустановено временно, до първото становище на Агенцията, която наскоро се произнесе, че използването на ваксината може да продължи.

Преди дни стана известно, че седем души са починали във Великобритания поради образуването на кръвни съсиреци след ваксинация с лекарство от англо-шведската компания AstraZeneca. Британският медицински регулатор отбеляза, че няма такива случаи при тези, които са получавали ваксината BioNTech / Pfizer.

Освен това германският институт Paul Ehrlich регистрира 31 случая на тромбоза след ваксинация срещу COVID-19 с Vaxzevria от AstraZeneca.

още по темата
още от COVID-19