нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейската агенция по лекарствата проучва covid-ваксината на "Синовак"

Снимка: Shutterstock

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва проучване на ваксината срещу COVID-19 на китайската лаборатория "Синовак". Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам. 

Във ваксината на "Синовак" е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта. 

Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква COVID-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията. Тя ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара. 

Европейската агенция по лекарствата "не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето. 

През февруари ваксината на "Синовак" беше разрешена в Китай. Тя е разрешена също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция. 

още от COVID-19