нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фармацевтичният съюз предупреди за дефицит на антибиотици срещу COVID-19

Shutterstock

Има дефицит на някои антибиотици, които се прилагат при лечение срещу COVID-19, предупреди проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз по БНТ.

В момента близо 5000 души са хоспитализирани с COVID, като над 400 от тях са в интензивно отделение. Това е най-големия брой постъпили в болница с вируса от май месец тази година.

В началото на глобалната пандемия проф. Себезова бе обвинена от Прокуратурата, че всява паника в обществото, защото и тогава  предупреди, че има недостиг на лекарства. Обвинението бе в последствие свалено.

„С неправилния избор на лекарство удължаваме заболяването и се реализират редица усложнения, напоследък все повече се говори за пост-ковид. С лекарствата може да се помогне, може и да се навреди“, коментира още Сербезова.

Относно безплатните COVID лекарства тя коментира, че е важно как се отпускат и допълни, че това са лекарствата, които през миналата година започнаха да изчезват.

"Има много въпросителни, които ще разберем с практиката, ако някое лекарство го няма и не може да се снабди, пациентът трябва да обикаля, процесът трябва да бъде изпипан. Българският лекарски съюз трябва да вземе отношение. Пациентите трябва да имат отговорно поведение, относно свръхупотреба, наблюдава се явлението морален хазарт", добави проф. Асена Сербезова.

По думите ѝ дигитализацията ще улесни даването на консултации и отпускането на лекарствени продукти.

още от COVID-19