нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Имунизацията срещу COVID-19 в САЩ може да започне до седмици

Getty Images

Властите в САЩ имат готовност да започнат ваксинация на населението срещу новия коронавирус до няколко седмици, към средата на декември.

Ръководителят на американската компания за бързо внедряване на ваксина заяви, че кампанията за ваксиниране на американските здравни работници и лицата от високорискови групи може да стартира до ден-два след съгласието на регулаторите следващия месец, предаде „Ройтерс“.

Одобрението за доставка на препарата, разработен от биофармацевтичната компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech, може да стане достъпна на 11 декември по думите на-р Монсеф Слауи.

„В рамките на 24 часа след одобрение ваксината ще се движи и ще достигне районите, където всеки щат е заявил, че иска да получи дозите от ваксината“, разказа той в интервю в предаване на NBC. „Така че, бих очаквал, може би на втория ден след одобрението на 11 или 12 декември, първите хора да бъдат имунизирани в Съединените щати“, каза още той пред CNN.

Миналата седмица от Pfizer докладваха за 95% ефективност на ваксината си срещу COVID-19, приблизително същия резултат постигнаха и от Moderna – 94.5%.

още от COVID-19