нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Индийският вариант на COVID-19 удвоява риска от хоспитализация

Снимка: Shutterstock

Индийският вариант на COVID-19 увеличава двойно риска от настаняване в болница в сравнение с британския вариант, предаде Ройтерс, цитирайки данните от шотландско проучване. Ваксинирането с две дози обаче засега осигурява голяма защита срещу индийския щам, известен и като Делта вариант. 

Данните от изследването са публикувани в медицинското списание "Лансет". В него са обхванати 19 543 пациенти, заразени с новия коронавирус, като 377 от тях са били настанени в болница. От тях 7 723 са били с индийския вариант, както и 134 от пациентите на болнично лечение. 

Заключението е, че вариантът Делта увеличава двойно вероятността за по-тежко боледуване, изискващо настаняване в болница, но ваксините засега намаляват този риск. За изводите са взети под внимание възрастта и съпътстващите заболявания на пациентите. 

Две седмици след поставянето на втората доза на ваксината на Pfizer/BioNTech защитата срещу индийския вариант на коронавирус е 79%, а при британския вариант, известен и като Алфа, е 92%. При препарата на AstraZeneca защитата срещу варианта на COVID-19 Делта е 60%, докато при Алфа е 73%. 

още от COVID-19