нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И трите внасяни у нас ваксини създават имунитет за поне 8 месеца

Снимка: Shutterstock

Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност. При AstraZeneca е по-ниска имуногеността - между 68 и 80%, но това е много условно, докато на Pfizer-BioNTech и на Moderna е около 90-95%. Това обясни в ефира на БНТ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

Според него, важното е, че и трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца. Изграждането на антитела /б.р. хуморален имунитет/ до третия месец е много силно, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава да е налице и е много активен, уточни акад. Петрунов. "Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването", категоричен беше имунологът.

По думите му, притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни. "Трите ваксини, които се внасят у нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група хора, така че спокойно всяка една от тях може да бъде използвана при всички категории болни със странични заболявания и при всички други напълно здрави хора", категоричен беше акад. Петрунов. 

"Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията. Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна", коментира имунологът и посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е излишно човек първо да си прави тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира. Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно, категоричен беше той. Според него, няма никакъв проблем хората да се имунизират непосредствено след преболедуване, но може да се изчака и 2-3 месеца. 

още от COVID-19