Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фейк оферти за лекарства и защитни маски заливат интернет

Снимка: Shutterstock

Киберпрестъпниците намериха своята златна мина в извънредната ситуация заради коронавируса. Компанията Smart Protection, специализирана в борбата с пиратството и фалшифицирането в мрежата, подготви доклад по искане на европейски организации, който  проследява и анализира търсенето на лекарства в интернет. В него се посочва, че 58% от незаконните доставки на лекарства, маски и диагностични тестове, свързани с коронавируса, са открити в социалните мрежи, докато 38% са свързани с платформи за електронна търговия като Amazon или Alibaba.

„Целта, която преследваме с доклада, е да помогнем на испанските и европейските организации и институции за борба с разпространението на фалшиви материали, свързани с коронавируса в Интернет. Искаме да помогнем да се определи кои лекарства и маски се споделят, откъде, кога и как“, разказва Карлос Хименес, продуктов мениджър на Smart Protection, пред ABC.

За подготовката на това проучване компанията се фокусира върху мониторинга на 13 специфични медикамента, както и други здравни материали, свързани с пандемията. Според доклада, най-разпространените измами с лекарства са при три антивирусни средства: Арбидол, Хидроксихлорохин и Фавипарир. По същия начин се открояват и други продукти като маски, по-специално KN95, FFP2 и N95.

„Арбидол, Хидроксихлорохин и Фавипарир излизат непрекъснато в лъжливи новини. Появата на фалшиви проучвания, в които се казва, че тези лекарства помагат, предотвратяват или лекуват COVID-19, ги прави много интересни. Профилите на доставчици, които използват мрежата за продажба на свързани с коронавирус материали, не са регистрирани и нямат разрешително да продават медицински изделия“, допълва Хименес и припомня, че продажбата на медикаменти в Испания е разрешена само на аптеки или доставчици, които притежават разрешение от държавата.

За да заобиколят ограниченията, които имат лицензираните онлайн магазини като Amazon, киберпрестъпниците използват кодове вместо името на медикамента, който теоретично се предлага. Например, в доклада се отбелязва, че кодът “155213-67-5” се използва като ключова дума за намиране на Ритонавир в онлайн магазините, докато за Ремдезивир - друг антивирусен препарат, кодът е „1809249-37-3“. Тези номера се появяват в описанието или в заглавието, с което се предлагат продуктите. Често те са придружени от думи като „ Korona Virus“, „ Wuhan Virus“ или „Corona 19“, за да улеснят интернет потребителите да ги намерят, когато търсят материал, свързан с пандемията.

„Кибер престъпниците имат толкова голямо въображение, че ни принуждават непрекъснато да дешифрираме техните кодове“, казва Хименес.

Начинът на работа на киберпрестъпниците зад този вид измами е разнообразен. Например, измамите, които се разпространяват чрез социалните мрежи, са реклами, които пренасочват потребителя към уеб страници, където се продава съответното лекарство или продукт. „Това, което търсят в тези случаи, е да откраднат данните на вашата банкова карта. Това е начин да се избегнат контролите, които имат онлайн магазините“, добавя Хименес.

Прави впечатление, че профилите в социалните мрежи, от които се извършват измамите, са новосъздадени, чиято продължителност на живот, която варира от една до две седмици. Те също предлагат връзки за покупка, които насочват жертвата към уеб страници. Докладът отбелязва, че от името на маските KN95, FFP2 и N95 са създадени множество акаунти. Въпреки че нямат много последователи, те са успели да създадат до 463 000 съдържание в Instagram през времето, през което мониторинга е продължил.

„В случай на измамни медицински изделия, които се появяват от името на търговски платформи като Amazon или Alibaba, потребителят може да закупи лекарство, което пристига в кутия със съединение, което не лекува и не спазва испанските разпоредби. То може да бъде серум, захар или дори нещо, което вреди на здравето“, обясни продуктовият директор на Smart Protection.

Онлайн магазините и социалните мрежи максимално съдействат за пресичане на този род измами, дори активно премахват нещата, които намерят, казва Хименес. "Трябва да е ясно, че тези платформи не стоят зад продажбата на тези продукти“, подчертава той.

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова

още по темата
още от COVID-19