Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво можем да научим от подхода на Швеция към епидемията

Снимка: Lisa Maree Williams/Getty Images

Швеция избра да действа различно от останалите държави, които наложиха ограничителни мерки в опит да спрат разпространението на коронавируса Covid-19. Страната отказа да въвежда строга карантина и социално дистанциране, с което си спечели редица поддръжници, но и множество възмущения. 

Там събирането на повече от 50 души на едно място е забранено, но ресторантите и баровете работят.

"Основната разлика в подхода на Швеция е доверието в населението", каза Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации към Световната здравна организация (СЗО), съобщиха от weforum. "Страната много разчита на връзката си с гражданите си. Наистина се доверява на общността си да приложи физическо дистанциране сама". 

И обясни, че страната е приела редица мерки за борбата с вируса. "Швеция има добри условия за интензивни грижи, има силна политика в областта на общественото здравеопазване за физическо дистанциране и ключови защити за най-уязвимата част от населението, всички от които помагат на здравната им система да се справи с епидемията".

Според Райън доверието, в комбинация със стратегически контрол и ясна комуникация, би могло да даде модел за други държави, които разпускат карантината и социалните ограничения, за да се адаптират безопасно към новия нормален режим. "В много отношения Швеция представлява бъдещия модел".

Все пак той предупреди, че все още трябва се убедим, че подходът е успешен.

"Ако искаме да се върнем към нормалния начин на живот, хората ще трябва да се адаптират към период, в който физическите и социалните ни взаимоотношения ще останат засегнати от присъствието на вируса", обясни Райън.

още от COVID-19