нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Ние платихме. Къде са ваксините?"

Снимка: Shutterstock

Ако 2020-а беше годината, която целият свят ще запомни с появата на коронавируса, причинила здравна и икономическа криза, то 2021 г. най-вероятно ще бъде белязана от скандали покрай ваксините срещу Covid-19. Вече две фармацевтични компании обявиха, че намаляват обещаните пратки с ваксини за ЕС. Това се случва на фона на вече започналата ваксинация в повечето страни от общността, която по всичко изглежда, че ще се забави.

Брюксел е поръчал 600 милиона дози ваксини от Pfizer, които трябва да бъдат доставени до началото на 2022 г. Освен това Европейският съюз е договорил още 160 милиона дози от американската компания Moderna. Засега само тези две ваксини са разрешени за употреба в ЕС, но Европейската комисия е подписала договори за предварителна поръчка на ваксини с още четири западни компании и води преговори с други две. Въпреки че Еврокомисията обяви като част от стратегията за ваксиниране 70 на сто от възрастните хора в ЕС да получат дозите си до лятото, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съмнения доколко това е възможно предвид трудностите в тяхното производство.  

Първа за забавяне в поръчките към Европа обяви американската компания Pfizer и германския й партньор BioNTech като отначало съобщенията бяха за отлагане за неопределено време, а след това бяха конкретизирани на "отлагане с 3-4 седмици". Това предизвика смут в Брюксел и възмущение сред отделните държави, като 6 от тях дори излязоха с общо писмо, в което се настояваше ЕК да окаже натиск върху американската компания за изпълнението на договорената поръчка. Малко след тези реакции от Pfizer обещаха, че забавянето няма да е повече от седмица и е факт, че компанията вече наваксва с изоставането, включвайки допълнителни бройки във всяка следваща планирана доставка. Вчера у нас пристигна 5-ата доставка на ваксини срещу COVID-19, съдържаща 14 040 дози на ваксината на Pfizer, която е компенсация на недоставените дози при предишното пристигане на ваксини от фирмата. "Очаква се в следващия месец допълнително около 2300 дози компенсация. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000", поясни председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

От ваксината на Moderna страната ни очаква в следващите дни да получи доставка от 3600 дози, но засега не се посочва конкретната дата на доставка. 

Според Кирилов, ако 5 ваксини получат разрешение за употреба, до юни ще бъдат имунизирани 2,5 млн. души. Вчера обаче изданието "Политико" излезе с констатацията, че със сегашните темпове на ваксинация у нас, чак през 2040 г. 70% от българското население ще бъде имунизирано. Трябва да се отбележи, че засега България е на последно място по ваксинация в Европейския съюз. Към днешна дата в България са се ваксинирали 26 798 души.

Отделно, на глобалната карта, Европа също изостава чувствително от много други държави по темповете на масови ваксинации, което постепенно се превръща в стрес тест за управлението на двойната криза както за политическия връх в Брюксел, така и за правителствата на отделните държави.

Втората компания, която внезапно обяви чувствително съкращаване на предплатените доставки с мотива заради намалено производство, е AstraZeneca. Засега нейната ваксина все още не е одобрена от ЕС, но според някои публикации в медиите, излезли наскоро, се очаква това да стане съвсем скоро. В неделя фармацевтичната компания предупреди, че доставките с ваксини ще бъдат по-малко от първоначално предвидените поради намаленото производство, съкращавайки първата пратка в ЕС с около 60% - от 80 милиона дози на 31 милиона дози.

Това съобщение вече сериозно разгневи Еврокомисията, която днес заплаши със съдебни искове англо-шведската фармацевтична AstraZeneca за нарушаване на договора и с мерки, които ще й попречат да изнася свободно ваксините, произвеждани в заводи, разположени на европейска територия. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду обвини фармацевтичната компания, че е продала част от "запасите", които е произвела, на други клиенти като например Великобритания, възползвайки се от факта, че все още не е получила разрешение да го пусне на пазара в Европа. Кириакиду изпрати писмо до компанията с настояване да бъдат дадени ясни обяснения драстичното намаление на доставките за ЕС.

"ЕС подкрепи бързото разработване и производство на няколко ваксини срещу Covid-19 на обща стойност 2,7 млрд. евро. Искаме яснота при транзакциите и пълна прозрачност при износа на ваксини от ЕС", категорична е Стела Кириакиду. "Европейският съюз иска да знае точно колко дози са произведени от AstraZeneca досега, точно къде и дали са доставени и на кого", добави тя, твърдейки че новите планове за дистрибуция на фармацевтичната компания са "неприемливи". Тя поиска в бъдеще всички фирми, които произвеждат ваксини, да подават предварително уведомление винаги, когато искат да изнасят за трети страни. 

"Трябва да осигурим необходимите количества ваксини и няма да спрем, докато не постигнем тази цел", увери говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер. Той не потвърди, но и не отхвърли съмненията, че от заводи на AstraZeneca в ЕС са били изнесени първите произведени количества от тази ваксина за трети страни. Към момента ваксината на AstraZeneca е разрешена за спешна употреба във Великобритания, както и в Аржентина, Доминиканската република, Салвадор, Мексико и Мароко. 

"Не се опитваме да окажем натиск на финансовите пазари върху този производител, а да защитим общественото здраве. Остава неизвестна съдбата на произведените в ЕС количества ваксина на AstraZeneca, финансирано с милиарди от европейския бюджет", добави говорителят на ЕК. По думите му, утре предстои нов разговор между ЕК и дружеството, след като вчера две срещи онлайн не са били достатъчни за изясняване на причините за липсващите количества.

Говорителят заяви, че до края на седмицата ЕК ще предложи как да бъде въведен надзор върху износа на ваксини европейско производство. "Не целим да предотвратяваме износа, а да можем да го следим", поясни говорителят. Той потвърди очакването Pfizer да възстанови производството на пълна мощност до края на седмицата, след като по-рано обяви временни затруднения.  

Източници: Ройтерс, АВС, БТА, БНР 

По темата работи Нели Тодорова 

още по темата
още от COVID-19