нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай постави под пълна карантина 22 млн. души, ще има още мерки

Guiliver/Getty images

Ситуацията с COVID-19 в Китай се влошава, след като азиатската страна беше първата, която миналата година обяви, че се е справила с вируса.  В страната се регистрират около 100 нови случая на ден.

Ето защо властите са въвели пълна карантина на 22 млн. души, живеещи около столицата Пекин, предаде Foreign Policy. Става въпрос за Шъдзяджуан, административният център на провинция Хъбей, което е транспортен и производствен център на региона. Някои квартали на Пекин също са с обявена крайна карантина.

Според Foreign Policy обаче тези мерки са само предварителни и се очаква те да бъдат разширени поради 2 причини. На първо място има данни, че по-силно заразен щам на вируса е наличен в Китай, като този, който беше регистриран във Великобритания. Той е проникнал, въпреки наложените сериозни ограничения в придвижването в Китай.  Втората причината е Лунната нова година в страната – най-важният семеен празник за китайските семейства, който ще се проведе на 12 февруари. Властите искат да изпреварят събитията, така че да не се наложи след месец празничната седмица също да бъде провалена от нова карантина. Още повече, че Лунната нова година е сред основните събития за подкрепа на местната икономика, заради традиционните големи разходи, които семействата правят тогава.

още от COVID-19