нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайската ваксина Sinovac ефикасна на 50%

Shutterstock

Ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската биофармацевтична компания Sinovac, е постигнала 50.4% ефикасност по време на клиничните изпирания в Бразилия, предаде „Би Би Си“.

Новите резултати на изследователите показват, че препаратът е значително по-малко ефикасен, отколкото предполагаха изложените по-рано данни и едва преминава границата от 50%, необходими за регулаторно одобрение.

Базираната в Пекин фирма Sinovac е създател на CoronaVac, която работи, като използва убити вирусни частици, за да изложи на вируса имунната система на организма, без да рискува сериозен отговор на заболяването. Поръчки за лекарството вече направиха Индонезия, Турция и Сингапур.

Миналата седмици изследователи от Института „Бутантан“, който провежда опитите в Бразилия, съобщиха, че ваксината има 78-процентова ефективност срещу „леки до тежки“ случаи на COVID-19.

Във вторник обаче те разкриха, че тази цифра не включва данните от групата с „много леки инфекции“. С включването на новите калкулации степента на ефикасност е паднала до 50.4%.

От „Бунтантан“ подчертават, че ваксината е 78% ефективна за предотвратяване на леки форми на заразата, които се нуждаят от повече лечение, и 100% ефективна за умерени до сериозни случаи.

Миналия месец специалисти от Турция обявиха, че същият препарат има 91.25% ефикасност, докато в Индонезия, която вече лансира масова ваксинация, съобщиха за 65.3% ефикасност.

Междувременно в Китай над 9 млн. души вече са ваксинирани срещу коронавирус, след като през 2020 г. властите одобриха за спешна употреба две кандидат-ваксини – тези на Sinopharm и Sinovac.

Може ли да се сравняват ваксините?

Данните от лекарството на Sinovac показват колко трудно е това. Експериментите при всяка ваксина се провеждат по различен начин, в различни държави, с различен брой доброволци.

Цифрата, показваща ефикасността, се достига чрез разглеждане на това колко хора са развили COVID-19 след поставянето на доза от препарата. Обикновено това се основава на хора, развиващи очевидни симптоми.

Понастоящем са публикувани само ограничени данни за лекарството на Sinovac, което допълнително усложнява възможността за сравнение с 95-процентовата ефикасност на Pfizer и Moderna или със 70-те процента на AstraZeneca.

още от COVID-19