Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Коронавирусът се завръща в Европа, бие тревога СЗО

Guliver/ Getty Images

Коронавирусът се завръща в Европа и това крие голяма опасност, предупреди Световната здравна организация /СЗО*. За първи път от месеци, Европа отбелязва нов, сериозен ръст на положителните проби за COVID-19 на седмична база, уточняват от СЗО."Значителното съживяване“ на случаите на COVID-19 в редица европейски страни поставя здравната система на континента отново близо до ръба, гласи още предупреждението, цитирано от Euronews.

„От седмици говоря за риска от съживяване, докато страните се адаптират към мерките. В няколко страни в Европа този риск вече се превърна в реалност – в 30 страни се наблюдава увеличение на новите кумулативни случаи през последните две седмици“, коментира д-р Ханс Анри Клюж, регионален директор на СЗО за Европа. Сред тях е и БългарияТендецията е потвърдена от последните данни за изминалото денонощие с регистриран нов рекорд на новозаразените -166 от изследвани 2775 проби. От началото на официалното проследяване досега у нас има потвърдени общо 4408. От тях към момента 1827 са активни, 2370 са вече излекуваните.
 

Клюж обръща специално внимание на 11 страни, определени от СЗО като държави с ускорено покачване на случаите от коронавирус, което може да доведе до срив на здравните системи – това са Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Казахстан, Косово, Киргизстан, Молдова, Северна Македония, Швеция и Украйна. Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел разкритикува  Световната здравна организация за включването на страната му в този списък и го определи като тотална грешка.

"За съжаление, това е тотално грешна преценка на шведските данни", каза Тегнел по Шведското радио. Според него рязкото увеличаване на броя заразявания се дължи на по-голямото тестване в страната. "Ние можем да посочим всички други параметри, т.е. колко на брой сериозни случаи имаме - те намаляват. Броят на приеманията за интензивни грижи е на много ниско ниво и дори смъртните случаи започват да намаляват", каза Тегнел.

Повече от девет милиона души са заразените с COVID-19 в световен мащаб, а над 479 000 са загубили живота си, според СЗО. Данните обаче рязко контрастират с огласена днес информация от американските здравни власти, според които само в САЩ заразените са 

 

20 милиона души.

Според тях реалните случаи са вероятно 10 пъти повече от съобщаваните. Учените обясняват разликата с тестването единствено на хора със симптоми. САЩ остават държавата с най-много установени случаи на заразени, както и с най-много смъртни случаи, а в в последните дни някои южни и западни щати съобщават за рекорден брой инфектирани, предава БНТ. Американските здравни власти посочват, че между 5 и 8% от цялото население е било изложено на патогена и призоваха хората към социална дистанция, носене на маски и миене на ръце. Властите на Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът пък въведоха 14-дневна карантина за влизащите от други 8 американски щата.

А университетът във Вашингтон прогнозира 180 000 починали до октомври, или 146 хиляди, ако 95 процента от американците носят маски.

 

Над 30 милиарда долара ще са необходими в следващите 12 месеца за разработване на тестове, ваксини и методи за лечение срещу Ковид-19, обяви днес следобед Световната здравна организация в навечерието на провеждането на голяма донорска конференция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От тях вече са осигурени 3,4 милиарда долара, което означава, че са необходими още 27,9 милиарда, от които 13,7 милиарда са от спешна необходимост, уточняват от организацията.

Международната инициатива на СЗО за общ донорски фонд, подета в края на април, има за цел да ускори доставката на 500 милиона теста и на 245 милиона медикаменти за страни с нисък и среден доход до средата на 2021 г. Целта е да се доставят до края на 2021 г. и 2 милиарда дози ваксини, в това число и 1 милиард за страни с нисък и среден доход.

още от COVID-19