Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Кривата се изправя" - Меркел вижда поводи за предпазлив оптимизъм

Снимка: Guliver/Getty Images

Германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че вижда "причини за предпазлив оптимизъм" относно изхода от кризата с коронавируса в страната, предаде ДПА.

"Кривата на епидемията вече се изправя", каза тя след среща в Берлин на кризисния щаб на правителството. Нови ограничения не са необходими, отбеляза Меркел, но призова населението да спазва въведените вече защитни мерки и да не изпада в безгрижие, особено по време на предстоящия Великден, предаде БТА.

Великден ще се окаже кръстопът, заяви на свой ред здравният министър Йенс Шпан. "Ако запазим дисциплината през уикенда, едно поетапно завръщане към нормалност ще стане по-вероятно. Ако обаче станем нехайни, нараства вероятността от разширяване на ограниченията", посочи той.

Действащите в момента мерки работят, отчитат от кризисния щаб. При 110 000 заразени в Германия, 50 000 вече са оздравели, но страната е още далече от разхлабване на рестрикциите за фестивали, клубове и други многолюдни събирания.

Шпан посочиа, че в момента на интензивни грижи в германските болници има 3000 души с Ковид-19, като над 10 000 интензивни легла все още са свободни.
Германското министерство на отбраната съобщи, че ще изпрати 60 мобилни респиратори на британските болници. Пратката вече е одобрена от министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Берлин не иска заплащане за апаратите, необходими за най-тежко болните от коронавируса, които във Великобритания рязко нарастват.

още от COVID-19