нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Куба се похвали с ваксина срещу COVID с ефективност 92%

Getty images

Куба създаде ваксина срещу COVID с ефективност 92%  Така островната страна става първата държава в Латинска Америка, която произвежда свой продукт срещу заразата.

По данни на Our World in Data в Куба към момента има поставени по 43 ваксини на 100 души население.

От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефикасност е постигната след три дози. Абдала е в последна фаза на клинични изпитания и трябва да получи официално одобрение от кубинските власти в края на този месец или началото на юли.

В събота кубинският ваксинационен институт Финли обяви, че неговият кандидат за ваксина Соберана 2 пък е показал 62 процента ефикасност след инжектиране на две от общо трите дози.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства двете новини и похвали учените, които въпреки пандемията и американската блокада са успели да създадат две много ефикасни ваксини.

Заради ембаргото Куба започна сама да разработва своите медикаменти още през 80-те години на миналия век. Правителството се надява сега, че през август 70 процента от 11,2-милионното население на Куба ще бъде ваксинирано, а цялото население - до края на годината.

За сравнение китайската ваксина Синофарм например има ефективност от между 51%  и 79%.

още от COVID-19