нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Манфред Вебер поиска ЕК да започне процедура срещу "AstraZeneca"

Getty Images

Председателят на най-голямата парламентарна група в Европарламента - Европейската народна партия Манфред Вебер поиска Еврокомисията да започне процедура за нарушение на договора за доставка на ваксини срещу "AstraZeneca" след информациите от вчера за откритите при специална акция складирани 29 млн. дози в Италия:

„Ако това е истина, смятам, че Комисията трябва веднага да подготви процедура за нарушение на договора срещу "AstraZeneca". Немислимо е оттук нататък да изнасяме каквито и да било дози от нея към останалата част на света, докато дружеството не е готово да изпълни договора си с ЕС“, заяви Вебер.

Още по-остра в оценките си бе председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.  "AstraZeneca" ни се смеят в лицето и освен това вредят на репутацията на другите фармацевтични компании. Трябва да отвърнем на тази атака", заяви тя.

Вебер подкрепи и въвеждането на по-стриктен механизъм за ограничаване на износа на ваксини от ЕС:

„Ние споделяме ваксините си с останалата част от света, но трябва да осъзнаем каква е реалността. Тази останала част от света не прави същото. Тя е егоистична и студена и ние, европейците, не трябва да бъдем наивни“, подчерта той.

Епидемичната обстановка на континента ще бъде в центъра на започващата днес двудневна среща на Европейския съвет на ЕС. Тя беше планирана да се проведе на живо, но заради разрастването на третата covid-вълна двудневните разговори на държавните и правителствени лидери от ЕС отново ще е онлайн. 

още по темата
още от COVID-19