нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мария Габриел: Ваксината ще е безплатна и достъпна

Снимка: Официален профил на Мария Габриел във Facebook

Веднъж щом излезе на пазара, ваксината срещу новия коронавирус ще бъде безплатна и достъпна. Това стана ясно от интервю за „Нова“ на еврокомисаря Мария Габриел.

„Ваксината ще бъде безплатна, достъпна, но това означава и всеки да има своята отговорност, а това е свързано с много информация“, коментира тя, подчертавайки необходимостта от информационна кампания, която да помогне на гражданите да преценят кой е правилният избор за тях, когато се появи възможността за имунизация срещу COVID-19.

„Още в самото начало, с подхода, който приехме, че се преговаря от името на ЕС  тук и държавите членки показаха силно единство и солидарност, означава, че всички държави по едно и също време ще получат ваксините, пропорционално на тяхното население, това важи и за България“, коментира Габриел. Все още не може да бъде изчислено какви ще са разходите на блока за ваксината.

В момента Европейската агенция по лекарствата анализира подадените данни от кандидатите за ваксини. Еврокомисарят отбеляза, че е реалистично до края на годината органът да сертифицира препарат. „Нека не забравяме, че това не означава, че автоматично на следващия ден ваксината ще е на разположение“, предупреди Габриел и добави, че трябва да се обърне внимание и на съхранението и дистрибуцията.

Тя припомни, че през месец юни Европейската инвестиционна банка е подкрепила със 100 млн. евро Pfizer и BioNTech, които съвместно разработват ваксина и отбелязаха значителен напредък през последните седмици, след като регистрираха над 95% ефективност на своето вещество против COVID-19 и поискаха за него спешно разрешително от САЩ.

Габриел благодари на българските здравни работници за „неуморната грижа“, когато беше заразена с коронавирусна инфекция. „Това, че се възстанових и премина добре е единствено и само благодарение на българските лекари.

още от COVID-19