нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На девето място сме по смъртност от COVID-19 в ЕС

Снимка: Shutterstock

България е на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост, която за отчетния период е 154 на 100 000. По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000 население, заемаме девето място за ЕС и Европейското икономическо пространство. Вътре в страната значително намаляха разликите между регионите. И сега има между най-ниската в Разград, която е 75 на 100 000 и най-високата във Враца, която е 240 на 100 000. Разликата е около 3 пъти. С най-ниски показатели са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-висока са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил. Това заяви на на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му, в момента на картата на Европа могат да се видят две светли зони - Скандинавието без Швеция и Балканите, благодарение на данните от България и Гърция. В най-тъмни цветове са Великобритания и Чехия. 

Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Проф. Ангелов изказа личните си благодарности към всички български лекари и медици, които продължават да дават най-доброто от себе си, за да бъдат информирани българите. "Това доверие, което се изгради между нас и нашите съграждани, доведе до няколко важни резултата. Мое дълбоко убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е българските граждани да бъдат най-информираните в ЕС. Неслучайно и благодарение на този стремеж здравните власти да дават пълна и правдива информация на българските граждани се създаде особен тип доверие между българските граждани, здравните власти и и нашите колеги", посочи той. 

Здравният министър припомни данните, регистирани у нас  - 535  са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие при направени 7 570 PCR и бързи антигенни теста. Това означава, че положителни са 7,07% от пробите. Така общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в страната става 210 416, от които 58 425 са активни. В болница са настанени 3 681 пациенти, от които 348 са в интензивни отделения. За последните 24 часа са излекувани 3 094 души, a оздравелите от началото на пандемията стават общо 143 642. 70 души са изгубили битката с болестта през последното денонощие, като така броят на починалите от началото на епидемията у нас става 8 349. През последното денонощие са ваксинирани 1 258 души и така общият им брой става 17 038.

72 години е средната възраст на починалите. Заболеваемостта към днешна дата е приблизително 150 души на 100 000 души население за 14 дни. За последното денонощие са регистрирани 26 нови случая на 13 лекари, 3 медицински сестри, 2 санитари, 1 фелдшер и 7 друг медицински прсонал. Очитат се изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки в страната като това рефлектира и върху използваемостта на болничните легла на национална база. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, а заетостта на леглата за пациенти в интензивните отделения е 44%. За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023, похвали се здравният министър.

Към днешна дата кумулативният брой на диагностицираните медици е 9 045, броят медици на домашно лечение – 2 716, брой хоспитализирани медици – 117. Излекувани медици – 6 115. 

"Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, а те са най-вече във Великобритания и Чехия. На какво се дължат те? Най-вероятно на т.нар. нов щам. При върха на епидемията през пролетта Великобритания е имала 18 000 хоспитализирани в най-тежкия си момент. В момента има 30 000. Тоест с над 30% увеличение, въпреки че мерките са много по-строги, отколкото са в България. Това е обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат. Същото е положението и в Чехия. В Нидерландия се оформят няколко огнища, които се приписват на новия щам, който има повишено предаване на вируса. Въпреки добрите данни и очакваните данни, които споделихме още при обявяването на мерките, трябва да бъдем много внимателни", заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той препоръча да не се отслабва бдителността на хората, да продължат да носят маски и да спазват дистанция, да се прави дезинфекция и да избягват масовите прояви. 

"Със сигурност само заедно ще излезем победители от тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен", категоричен е здравният министър. 

Проф. Ангелов засегна и изборите в изказването си. "Много неща се изговориха за изборите, аз мисля, че политиците трябва да спрат да експлоатират темата за изборите. Ако не спрем да мислим само за изборите, хората ще ни забравят, ще спрат да мислят за нас. Ще дойдат изборите, но ако продължим да мислим само за тях, без да мислим за здравето на хората, без да мислим за проблемите на всеки отделен български гражданин и как да ги решим, ще трябва да избираме нов народ, а не да провеждаме избори", поясни здравният министър. Той увери, че страната ни разполага с достатъчно количество ваксини срещу COVID-19.

Работи се и с "Информационно обслужване" по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки ваксиниран да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

Възстановява се и плановият прием и операции, но при постъпване в болница, задължително условие ще е наличието на отрицателен PCR-тест. 

 

още от COVID-19