нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мярката 60/40 тепърва ще се изяснява със социалните партньори

Снимка: Фейсбук

Обявената в представения от правителсвото вчера пакет за подпомагане на икономиката и заетостта мярка 60/40 бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени със социалните партньори. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и доциалната политика Деница Сачева.

Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, коментира Сачева. Очевидно е, че непосредствено засегнати са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще е да виждаме и усещаме различни ефекти от случващото се в момента поне в период от 6 до 8 месеца, допълни тя. Най-дългосрочните прогнози за негативното отражение на кризата стигат до 18 месеца, каза още Сачева.

И обясни, че в тази ситуация правителството се опитва да предложи онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата, каза Сачева.

По отношение на това защо е 60/40 тя заяви, че това е нещо много логично, нещо, което се прави и в Германия.

Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек, но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал – а именно човешкия капитал. За много компании това е изключително важно поради факта не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора, обясни министърът.

И уточни, че за момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците.

Тя беше категорична, че се прави всичко възможно, за да се чувстват българските граждани и работодатели уверени, че държавата ще ги подкрепи в този момент на обща криза. Но уточни, че все още няма данни, анализи, информации и прогнози и затова се работи с прогнози от различни държави.

Проектът "Красива България” се отнася до ангажиране на дългосрочно безработни лица. До момента от започването на кризата нямаме такива лица. Напротив, пазарът на труда в момента е динамичен – така както средно дневно около 1300 души се регистрират вследствие на кризата, така също и 3200 души намериха работа в този период – от 16 до 20 март, защото има сектори, в които търсенето на работна ръка нарасна: хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете, допълни още Сачева.

И обясни, че за финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда ще се отделят около 10 милиона.

Тя беше категорична, че няма да бъде спирано нито едно социално плащане и няма да бъде забавяно. Сроковете на всички социални плащания, свързани със семейните помощи, включително ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания, се удължават.

Правителството ще приеме около 50 милиона да бъдат дадени под формата на великденски надбавки на около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността, те ще получат по 40лв.

още по темата
още от COVID-19