нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова Зеландия приключва с локдауните при 90% ваксинирани

Getty Images

Нова Зеландия ще сложи край на стриктните противоепидемични мерки, едва когато 90% от населението е напълно ваксинирано. Това съобщи премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от „Ройтерс“.

След като страната не успя да се пребори с огнището на силно заразния вариант „Делта“, съсредоточен в Окланд, Ардърн обяви, че достигането на 90% имунизирани във всеки окръжен здравен съвет ще направи тихоокеанската нация една от най-ваксинираните в света. Около 68% са хората със завършен ваксинационен цикъл към момента, докато 86% са получилите поне една доза от препарат срещу COVID-19.

„В крайна сметка ние балансирахме желанието за бързо пълно отваряне, като същевременно продължаваме да пазим хората“, каза премиерът по време на пресконференция в Уелингтън.

Когато целта от 90% бъде достигната, страната ще премине към нова система на принципа на светофара за управление на огнищата в отделните региони. Ваксинационният сертификат ще е в центъра на новата система, която ще използва зелено, оранжево и червено за обозначаване на ситуацията в регионите.

„Напълно ваксинираните хора ще могат да се свържат отново със семейството и приятелите си, да ходят по барове и ресторанти и да правят нещата, които обичат, с по-голяма сигурност и увереност“, обясни Ардърн.

Тази нова система ще означава и край на националните локдауни, последният от които бе наложен преди седмици.

Днес Нова Зеландия съобщи за рекордните 129 случая на коронавирус за едно денонощие, докато Окланд е под карантина вече повече от два месеца. По-слаби са ограниченията в останалите части на страната.

Общият брой на регистрираните заразени от началото на пандемията е 2389, а този на починалите с доказана коронавирусна инфекция – 28.

още от COVID-19