нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Няма да чакам“: Виктор Орбан си постави китайска ваксина

Снимка: Официален профил във Facebook на премиера Виктор Орбан

„Ваксиниран съм“ – това написа унгарският премиер Виктор Орбан в социалната мрежа Facebook, след като получи доза от препарата на китайската компания Sinopharm по-рано днес. За имунизацията му стана ясно и от публикуван видеоклип.

COVID 2/110. Oltva vagyok // Vaccinated ✅

Публикувахте от Orbán Viktor в Неделя, 28 февруари 2021 г.

Ваксината, която си постави министър-председателят, не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Самият Орбан определи програмата за ваксинация на ЕС като прекалено бавна, а Унгария даде спешно разрешение на ваксините Sinovac и „Спутник V“, припомня „Политико“.

В интервю по-рано този месец той прогнозира, че до Великден страната му ще има най-високия процент ваксинирани от която и да е държава в европейската общност заради волята си да използва китайски и руски ваксини, докато всички останали чакат доставки от AstraZeneca, Moderna, Pfizer и други западни компании.

„Можем да говорим за чакане на това и онова, но губим стотици унгарци всеки ден, в който чакаме. Така че, няма да чакам“, категорично заяви той в разговор за радио „Кошут“.

Ако Унгария действително изпревари ЕС с доставките на ваксини, други лидери на ЕС неизбежно ще бъдат подложени на строго публично наблюдение за отказа си да предприемат подобни стъпки.

още от COVID-19