нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От днес Дания въвежда задължителна 10-дневна карантина за всички пристигащи

bekulnis / Shutterstock

От днес до 28 февруари всеки, който пристига на територията на Дания, ще бъде поставен под задължителна 10-дневна карантина. Това съобщиха от Минстерството на външните работи на България.

Всички граждани, пристигащи  със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Освен това всички, независимо от резултата от теста, ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни. Задължителната карантина може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания.

Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен  24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната. Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те също трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. Карантината може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

още от COVID-19