нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Откриха 29 млн. дози от ваксината на AstraZeneca на склад в Италия

Getty Images

Италианските власти са открили 29 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca , складирани в производствен обект в близост до столицата Рим, предаде Блумбърг.

Представител на ЕС потвърди информацията, като добави, че те са открити в склад в град Анaни, за който отговаря компанията Catalent.

По-рано италианският ежедневник „Ла Стампа“ съобщи, че тези ваксини вероятно се подготвят за износ за Великобритания. Информацията не е потвърдена.

Броят на ваксините в склада е два пъти по-голям от общият брой дози на препарата на AstraZeneca, получени от ЕС до момента. Според вестника поне част от дозите са произведени в завода на подизпълнителя на AstraZeneca в Нидерландия Halix, който все още не е одобрен за производство в ЕС.

„Това показва, че Astra, когато бъде подложена под натиск, има по-голям капацитет за производство“, коментира европейския представител, пожелал да запази анонимност.

Catalent изпраща готовите флакони с ваксини в белгийски център за дистрибуция на AstraZeneca и не участва по-нататъшното им преразпределение, коментира пред Блумбърг Марио Гарджуло, регионален президент за Европа на Catalent.

AstraZeneca не успя да достави дори половината от дозите, които обеща на Европейския съюз за първото тримесечие на годината. Блокът започна преговори с Великобритания за поделяне на ваксините на компанията, произведени в новия завод на Нидерландия, като според представили на ЕС Брюксел се надява да получи лъвския дял от препарата.

Представители на и италианското правителство на този етап не са отговорили на запитванията за коментар или позиция от медията.

още по темата
още от COVID-19