нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отварят за 10 дни зелените коридори за ваксинация

Снимка: Shutterstock

От 30 април до 10 май ще бъдат отворени зелени коридори за ваксинация. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб. 

"Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник, а ние ще го обявим за цяла България, къде, в кой ден, кой зелен коридор работи. Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят. Но с оглед, че много хора ще отсъстват, че е много по-малко търсенето, смятаме, че зелените коридори ще са тези, в които тогава ще правят основно имунизациите. За зелените коридори ще има ваксини от всички видове, с които разполагаме - Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca за тези, на които им излиза втора игла или желаят да се имунизират за първи път", увери доц. Кунчев. 

Становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на Janssen е, че ползите са по-големи от евентуалните странични ефекти. Това обяви председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов след заседанието.

"Утре се очаква становището от още две европейски комисии и едва след това и здравните власти у нас ще излязат с решение за употребата ѝ. Винаги може да се очаква при всяка ваксина някои странични ефекти, въпросът е до каква степен и честота са, както и какви възрастови групи засяга", поясни той.

От 10 май гражданите ще могат да избират каква ваксина да си поставят, информира още проф. Красимир Гигов.

 

 

още от COVID-19