нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проучване: Трета доза от ваксината на Pfizer и BioNTech неутрализира Омикрон

Снимка: Getty images

Компаниите Pfizer и BioNTech съобщиха, че резултатите от тяхно първоначално лабораторно проучване показват, че трета доза на ваксината им срещу COVID-19 има способността да неутрализира варианта Омикрон на коронавируса, предаде Блумбърг.

Тези резултати могат да ускорят поставянето на бустерни дози по света.

Според компаниите поставянето на трета доза на настоящата версия на ваксината срещу COVID-19 увеличава 25 пъти антителата, което предоставя сходно ниво на защита като това, което се наблюдава при поставянето на две дози срещу оригиналния вирус и другите му варианти.

Въпреки това двете компании казват, че са уверени в способността си да произведат специфични ваксини, насочени към новия вариант на коронавируса, които да са готови за доставка до март 2022 г.

Несигурността около ефективността на ваксините срещу Омикрон предизвика сериозна волатилност на световните пазари и накара редица страни да ограничат пътуванията от и до страни от южната част на Африка, където новият вариант бе открит за първи път в края на ноември.

„Въпреки че две дози от ваксината все още могат да осигурят защита срещу тежко заболяване от варианта Омикрон, от тези предварителни данни става ясно, че защитата се подобрява с третата доза“, коментира на шефът Pfizer Алберт Бурла.

Главният изпълнителен директор на BionTech Угур Шахин също заяви, че третата доза на ваксината може да предостави достатъчно защита от заболяване.

още по темата
още от COVID-19