нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Почина доброволец от клинични тестове на ваксина за COVID-19

Getty Images

Бразилските власти съобщиха, че доброволец в клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19, разработвана от AstraZeneca и Оксфордския университет е починал, предаде „Ройтерс“. Участниците в тестовете са разделени на две групи. На едната се прилага серум срещу коронавируса, на другата - срещу менингит. Починалият пациент е на 28 години, от Рио де Жанейро. Въпреки инцидента, след оценка на ситуацията специалистите са решили да продължат експеримента, тъй като „няма притеснения за безопасността“. До същото заключение е стигнала и независима комисия, съобщиха от Федералния университет в Сао Пауло, който помага за координирането на третата фаза от изпитанията в Бразилия.

Според запознат със случая тестовете би следвало да бъдат отложени, ако доброволецът е получил ваксината за новия коронавирус, но вероятно той е бил част от контролната група, получила доза против менингит.

До момента са наети 8 хил. от планираните 10 хил. доброволци в латиноамериканската държава. Те вече са получили първата доза от веществото.

Акциите на AstraZeneca отбелязаха спад от 1.8% след съобщаването на новината.

Федералното правителство има планове да купи от британската ваксина. Междувременно се проучваше и възможността за сделка с китайската компания Sinovac Biotech, която също предлага от разработката си. Нея президентът Жаир Болсонаро отрече да планира да купува.

още от COVID-19