нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първите ваксини на Pfizer пристигат у нас преди Нова година

Снимка: Getty Images

Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде в България преди Нова година или най-късно в началото на 2021 г. Това докладва министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на работно съвещание, свикано днес от премиера Бойко Борисов. На срещата е била докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

"Създали сме необходимата логистика. Ще пристигнат 125 000 дози от ваксината на Pfizer. Съвместно с доц. Ангел Кунчев, в момента съставяме ваксинационния план. Ще започнем с рисковите групи. Освен работниците, които са на първа линия, нашите колеги медици, ще включим и възрастните хора от домовете. Трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигане на ваксината", обясни министър Ангелов.

Той отчете, че излекуваните вече са повече от новите случаи. По епидемиологичните справки като заболеваемост в настоящия момент София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1000 случаи на 100 000 души население. В тази група остават само 2 области: Габрово и Кюстендил.

По отношение на обезпечеността на здравната система, по думите на здравния министър, на национално ниво няма недостиг на лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти.

"По отношение на "Ремдесивир", нещата вече са много добре канализирани. Има за абсолютно всички български пациенти", отчете проф. Костадин Ангелов.

"Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", категоричен беше премиерът Борисов. Министърът на здравеопазването отвърна, че полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им. 

Плановете на европейските страни за ваксиниране

По думите на премиера Бойко Борисов, е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

"Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите. Важно е броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи", каза още премиерът.  

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е акцентирал върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица.

"Използваме иновативен подход - за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса. Подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК", уточни икономическият министър. 

Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата. 

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката "Запази ме" започва от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат. "Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт" е посочила Сачева, цитирана от правителствената пресслужба. 

Надпревара с времето в търсене на спасителната инжекция

Социалният министър информира премиера, че са променени и условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

"Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец", каза още министър Сачева. 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбеляза, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти.

"Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени", е добавила Николова. 

По данни на МВР, докладвани на премиера от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

още от COVID-19