нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

През март всеки ще може да избира с коя ваксина да се имунизира

Снимка: Getty Images

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Това обясни в ефира на БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. 

"Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от AstraZeneca. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози Moderna, а до края на седмицата около 53 хиляди AstraZeneca. Другата седмица очакваме още ваксини на Pfizer-BioNTech. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран. Гарантирана е втората доза на тези, които в момента се ваксинират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична", поясни той.

По думите му, целта на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. "Ваксини в Столичната регионална здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат ваксина от София. Ако се наложи ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София", допълни Данчо Пенчев. 

Той определи зелените коридори и ваксинацията в почивните дни като правилно решение. "Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините", каза още д-р Пенчев. 

"В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас", добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция. 

още от COVID-19