нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Приключи делото между Еврокомисията и AstraZeneca

Снимката е илюстративна /Getty images

Белгийският съд реши, че AstraZeneca трябва да достави само 10 млн. повече дози на Европейската комисия, предаде Файненшъл таймс. 

Според информацията съдът е наложил на AstraZeneca да достави само 10 млн. повече дози от тези, които тя вече е изпратила – тоест общо 80 млн. дози до септември. Това нареждане може да бъде изпълнено още до края на юни.

Според информация на Ройтерс AstraZenca трябва да достави 15 млн. дози до 26 юли, още 20 млн. дози до 23 август и още 15 млн. дози до 27 септември. Тоест общо 50 млн. дози. Настояването на Еврокомисията бе за 90 млн. дози само в рамките на второто тримесечие на 2021 г., пише още Ройтерс. При нарушение компанията трябва да плати 10 евро за всяка забавена доза, докато ЕК искаше глобата да е 10 евро на доза на ден забавяне.

И двете страни заявиха, че са спечелили делото – AstraZeneca обяви, че е доволна от резултата, а ЕК, че съдът е потвърдил тяхната позиция.

Както е известно фармацевтичната компания първоначално се договори да достави 300 млн. дози на ЕС през първите шест месеца от годината. Тези очаквания в последствие бяха намалени на само 100 млн.  дози, след като възникнаха проблеми по производството. Комисията поиска съда да наложи на компанията да увеличи тази цифра на 120 млн. дози и да наложи глоба от 10 евро на всяка неизпълнена доза от първоначалната договорка.Главният съветник на компанията Джерфри Пот коментира:

„AstraZeneca напълно изпълни споразумението си с ЕК и ще продължи да доставя ефективната си ваксина, която помага на хората в Европа и по света от най-смъртоносната пандемия“.

„Това решение потвърждава позицията на Еврокомисията – AstraZeneca не бе коректна спрямо клаузите на договора. Добре е, че независимият съд призна това“, коментира президентът на Еврокомисията Урсила фор дер Лайен.

още от COVID-19