нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на Moderna човек е напълно защитен

Кадър от БНТ

Изследванията са показали, че още две седмици след поставянето на първата доза от ваксината на Mоderna човек вече има известен имунитет. По време на втората доза той скача почти двойно, а седмица след втората доза е достигнат максимума и човек е напълно защитен. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й ваксината на Moderna е доста близка до тази на Pfizer, но има и някои различия.

„Близка е като конструкт - тоест, отново е информационна РНК, което е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.“, коментира тя.

„Малките различия са от една страна в стабилността на ваксината. Тя е стабилна до 6-7 месеца, когато се съхранява на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от Pfizer, която се нуждае от по-дълбоко замразяване.  Второ, в хладилник тя е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при Pfizer. На стайна температура ваксината на Moderna е стабилна около 12 часа за разлика от Pfizer - до 2 часа“, добави проф. Христова.

По думите й ваксината на Moderna няма да се разтваря, тъй като тя вече е разтворена и там са 10 дози по половин милилитър. „Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при ваксината на Pfizer, а тук са 100 микрограма", уточни тя, като добави че втората доза на новата ваксина трябва да се постави 4 седмици след първата. При ваксината на Pfizer срокът е 3 седмици.

Проф. Христова обясни, че при ваксините няма да има различия в зависимост от пола или заболяванията на хората.  Хронично болните хора също могат да използват ваксината на Moderna, като те също са били обхванати в клиничните изпитания.

Тя отбеляза, че за страната ни са договорени дози от различните ваксини, които ще стигнат, и дори ще останат, при сегашния процент хора, които желаят да се ваксинират. Дори той да се удвои, ваксините пак ще бъдат достатъчни.

още от COVID-19