Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Петко Салчев: Касата може да покрие до 2500 PCR изследвания на ден

По думите на проф. Салчев спазването на мерките и дисциплината винаги води до добри резултати независимо от вида на инфекциозното заболяване. Снимка: anyaivanova / Shutterstock

В интервю пред БНР проф. Петко Салчев, директор на НЗОК заяви, че касата може да покрие до 2500 PCR теста на ден.

Проф. Салчев уточни, че преговорите не са приключили, защото най-напред трябва идеите на Касата да бъдат координирани с Българския лекарски съюз, и обобщи предложенията, направени от НЗОК.

„Нашите предложения са в няколко направления. Едното от тях е да се увеличат цените на всички клинични пътеки, които са в областта на инфекциозните болести, за да можем да подготвим системата не само за момента с коронавируса, а и за бъдещето. Там бяха твърде ниски цените, а колегите, които работеха, не бяха удовлетворени. Съсредоточаваме се не само върху коронавируса, а и върху останалите инфекциозни заболявания, които биха могли да възникнат в бъдещ период. Тук се включва и така наречената пътека, тя не е коронавирус пътека, а номер 104, която е за грипните заболявания, като цената и е вдигната почти двойно“, обясни проф. Салчев.

Според него детското и майчиното здравеопазване също трябва да бъде подпомогнато.

„Второто направление е за вдигане на цената на всички останали клинични пътеки, за да може болниците да оперират с допълнителен ресурс, за да може да бъдат предпазени и лекари, и пациенти при влизане в болницата. И до момента НЗОК плаща за PCR изследването, като едно от условията е да минава през направление от районната здравна инспекция. Нашите разчети са до 2 500 изследвания на ден, които НЗОК може да покрие“, допълни още управителят на НЗОК.

още от COVID-19